ZDROWE PRODUKTY
DIETA NA ODCHUDZANIE TRENING BĄDŻ FIT NAWODNIENIE ZDROWE PRODUKTY START

TOP 5 PORDUKTÓW KTÓRE TRZEBA JEŚĆ!

1. BRZOSKIWNIE

Brzoskwinie należą do grupy owoców niskokalorycznych (ok. 39 kcal / 100 g). Owoce te są źródłem
 beta-karotenu, który poprawia nasze zdrowie oraz koloryt skóry. Dostarczają nam również błonnika,
 który wspomaga pracę układu pokarmowego. Mają w sobie sporo wody i działają moczopędnie,
co pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Zawierają sporo witamin z grupy B, niacynę oraz minerały:
 wapń, magnez oraz żelazo. Mogą być dobrym uzupełnieniem diety dla kobiet w ciąży, wegetarian
oraz osób chorujących na anemię. Są łatwostrawne, najlepiej jeść je na świeżo razem ze skórką.



2. AWOKADO

W Japonii wykorzystywane do sushi, w Meksyku jako pasta guacamole,
a w Brazylii jako napój mleczny z lodem. Awokado zachwyca swoimi wartościami odżywczymi.
 Ten daleki kuzyn gruszki jest bogaty w potas, żelazo, miedź i kwas foliowy,
dzięki czemu może przysłużyć się kobietom w ciąży i osobom narażonym na duży stres.
 Zaś bogactwo witamin B, E oraz K zapewni dobry wzrok i młody wygląd skóry.
Awokado jest też pełne przeciwutleniaczy, które zmniejszają wszelkie stany zapalne i
przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Owoc ten możesz wykorzystać jako dodatek
do sałatek, składnik past i dipów lub zastąpić nim masło, tak jak to robili niegdyś marynarze
wypływający w długi rejs. Awokado najlepiej smakuje na surowo.



3.BORÓWKI

Borówki i jagody są jednymi z najzdrowszych owoców. Zawierają garbniki, witaminę C, B1 oraz silne przeciwutleniacze,
karotenoidy oraz antocyjany. Działają przeciwnowotworowo oraz wpływają korzystnie na pracę serca.
Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego pomagają w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego,
 zarówno przy zaparciach, jak i biegunkach.



4. CUKINIA

Jest to niskokaloryczne warzywo (15 kcal / 100 g), które może zastąpić mięso. Daje uczucie sytości, ale nie powoduje wzrostu masy ciała.
 Zawiera mnóstwo witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz do
 odpowiedniego funkcjonawania narządu wzroku. Zwiększa odporność na choroby.
Z cukinii można przygotować wiele pysznych dań, np. zupę, leczo, a także może stanowić dodatek do dań mięsnych lub ryb.



5.,CZOSNEK

Czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw. Zawiera związki siarki, które pobudzają układ odpornościowy do
skutecznej walki z bakteriami i wirusami. Przeciwutleniacze zawarte w czosnku, takie jak mangan, selen, cynk,
witamina A, witamina C, ułatwiają pracę ciałom odpornościowym walczącym z patogenami. Są one także
odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników, przyczyniających się m.in. do odkładania cholesterolu w ścianach
 naczyń krwionośnych i procesu starzenia. Należy pamiętać, że duża ilość wolnych rodników w organizmie jest
bardzo niekorzystna, podobnie jak wysokie stężenie glukozy. Czosnek posiada zdolność obniżania poziomu glukozy
we krwi, co dodatkowo czyni tę roślinę wyjątkowym sprzymierzeńcem naszego zdrowia.